2012 m. lapkričio 30 d., penktadienis

Sūrio keksiukai

  Namie žiūrėjome krepšinio rungtynes. Iškepiau sūrio keksiukų, kurių receptą mačiau "Virtuvės mitų griovėjų" laidoje. Puikūs minkšti, būtinai pamėginkite.



  Reikės:
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 100 g tarkuoto sūrio "Džiugas";
  • 100 g  džiuvesėlių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 3 v.š. pomidorų pastos;
  • 3 svogūnai;
  • rozmarino šakelė;
  • 50 g rūkyto kumpio;
  • druskos, šviežiai maltų pipirų.
  Įkaitinkite orkaitę iki 180º C
  Sūrius sumaišyti su džiuvesėliais, kiaušiniais, pomidorų pasta ir gerai viską išmaišyti iki vientisos masės. Smulkiai sukapokite svogūnus ir kumpelį. Sumaišykite kartu su sūrio mase. Nuo rozmarino šakelės nuskabykite lapelius, suberkite į "tešlą". Pagardinkite druska, pipirais.
  Imkite keksiukų formelę, krėskite "tešlos" ir kepkite 10 min.
Atvėsinkite ir skanaukite.
Skanaus!

Recepto šaltinis: Virtuvės mitų griovėjai

Greitas vištienos plovas su pistacijomis

  Norėjosi kažko greito, skanaus ir šildančio tokią žvarbią dieną. Jau norisi sniego, šiek tiek pabodo tas niūrumas ir pilkuma.
  Panaršius po kelis mėgstamus blog'us radau puikų receptą. Šiek tiek pakoregavau ir va rezultatas:


  Reikės:
  • 3 v.š. aliejaus;
  • 4 nedidelės vištienos krūtinėlės ( apie 600 g)
  • 1 didelis svogūnas;
  • 2 skilt. česnako;
  • 2 morkos;
  • 200 g ryžių;
  • 1 v.š. maltos kalendros;
  • 2 nedidelės cinamono lazdelės perpjautų pusiau;
  • 500 ml vištienos sultinio;
  • 3 v.š. sukapotų pistacijų;
  • 3/4 puodelio sukapotų petražolių.
    Puode įkaitinkite 1 v.š. aliejaus. Jame apkepkite vištieną ir ją išimkite iš puodo. Supilkite likusį aliejų ir apkepkite maišant svogūnus bei česnakus, kol suminkštės. Sudėkite smulkiai tarkuotas morkas. Patroškinkite apie 5 min.
    Suberkite ryžius ir prieskonius, išmaišykite. Supilkite sultinį ir 60 ml vandens, užvirti. Įmaišykite vištieną,uždengkite puodą ir virti apie 15 min., kol ryžiai bus minkšti. Išmaišykite šakute, nukelkite nuo viryklės ir palikti uždengus 5 minutes.
   Suberkite 2 v.š pistacijų ir pertražoles, išmaišykite. Pagardinkite druska jei reikia.

   Patiekite užbarstę pistacijų ir petražolių. Skanaus!

Šaltinis: Sonatinos receptai

2012 m. lapkričio 29 d., ketvirtadienis

Neroksiški roksai

     Man taip gražu, kai šeima turi savo tradicijas. Artėjant gražiausioms metų šventėms mintimis ruošiuosi kaimiškam Kūčių stalui su šienu po staltiese, tradicine silke su džiovintais grybais, keptu karpiu, kisieliumi ir žinoma aguonpieniu su kūčiukais! Bet Kūčių dar teks šiek tiek palaukti!
O savo šeimoje kuriame dažnesnes tradicijas (nors musu šeimynelė dar jauna!). Viena jų – skanėstų sekmadieniai  su dukryte vis ką nors skanaus išsikepam: pyragą, sausainių arba, štai kaip šį sekmadienį– roksus.

Apie 20 roksų:
  • 250 g kvietinių miltų;
  • 90 g sviesto;
  • 125 g cukraus pudros;
  • 95 g džiovintų vaisių;
  • 1/2 a.š. malto imbiero;
  • 1 kiaušinis;
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 60 ml pieno.
  Įkaitinkite orkaitę iki 200 º C orkaitę. Miltus suberkite į dubenį, įdėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir trinkite pirštais kol miltai su sviestu atrodys kaip trupiniai. Suberkite cukraus pudrą, džiovintus vaisius ir maltą imbierą.
  Kiaušinį lengvai išplakite su pienu. Supilkite į dubenį su sausais produktais. Gerai išmaišykite. Turėtumėte gauti tirštą tešlą.
  Ant kepimo popieriumi padengtos skardos dėkite apie 3 a.š. tešlos ir kepkite orkaitėje apie 25 min. arba kol gražiai pagels.

Receptas iš knygos "The essential Baking cookbook"

2012 m. lapkričio 16 d., penktadienis

Greitas obuolių pyragas

  Šį pyragą kepdavom su mama vaikystėje. Obuoliai dėžėse pūpso ir laukia, kada bus suvalgyti. Taigi kepam dar vieną obuolių pyragą.

   Reikės:
  • 3 kiaušiniai;
  • stiklinė miltų;
  • stiklinė cukraus;
  • 5-6 rūgštesni obuoliai;
  • 1 v.š. cinamono;
  • 1 a.š. vanilinio cukraus.
  Įkaitinkite orkaitę iki 175º C
  Atskirkite baltymus nuo trynių. Trynius gerai išmaišykite su cukrumi, bei vaniliniu cukrumi, kad kuo mažiau liktų cukraus grūdelių. Baltymus išplakite iki standžių putų. Atsargiai po šaukštą įmaišykite baltymus, į trynių ir cukraus masę. Miltus persijokite ir po šaukštą dėkite ir maišykite su kiaušinių mase. Neplakite. Viską gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumulėlių.
  Obuolius nulupkite supjaustykite plonomis skiltelėmis. Obuolius sumaišykite su tešla.
  Kepimo forma išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu, pilkite tešlą. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 40min.

 Skanaus!

Mes valgėme šitą su vaniliniais ledais. Pasaka.

2012 m. lapkričio 15 d., ketvirtadienis

Kalakutiena su persikais

  Ką čia pagaminus iš kalakutienos šlaunelių mėsos? Akis netikėtai užkliūna už konservuotų persikų indelio. Gal visai nieko derinys? Vyras ima burbėti, pamatęs kad atidarinėju persikų indelį. Tačiau rezultatu jis liko patenkintas. :)


Reikės:
  •  apie 1 kg kalakuto šlaunelių mėsos;
  • svogūno;
  • 2-3  morkos;
  • 3-4 persikų puselės;
  • 150 g grietinėlės ( neriebios);
  • druskos, šviežiai maltų pipirų;
  • aliejaus kepimui.
Šlaunelių mėsą supjaustome nedideliais gabalėliais.  Smulkiai supjaustome svogūną, pakepame įkaitintame aliejuje, kol pradeda minkštėti. Sudedame mėsą apkepame iš visų pusių. Morkas sutarkuojame burokine tarka, dedame į troškintuvą prie mėsos. Troškiname apie 20min. Pabarstome druska ir pipirais. Persikus supjaustome kubeliais. Sudedame į troškintuvą prie mėsos, užpilame grietinėle ir dar patroškiname apie 5min.

Skanaus!
 

2012 m. lapkričio 9 d., penktadienis

Duona

     Seniai magėjo išsikept duoną namuose, tačiau duonkepės aš neturiu. Kažkokia neaiškios kilmės baimė vis lydėjo pagalvojus apie duonos kepimą su raugu. Taip aš ilgai vis pasvajodavau apie naminės duonos kvapą savo virtuvėje. Kol vieną dieną paprašiau vyro sesers raugo. Gavau. Trauktis nebuvo kur, o ir vyras šį kart mano norą eksperimento būdu kept duoną palaikė, kas ne visada pasitaiko gaminant kokį naują patiekalą.
     Dabar jau žinau, kad tikrai nėra nieko skaniau už savo keptos duonos riekę su sviestu.


Reikės:
  • raugo;
  • 1 l vandens;
  • 2 a.š. kupini druskos;
  • 150 g cukraus;
  • 450 g ruginių miltų;
  • 550 g rupių kvietinių miltų;
  • 1 stikl. sėlenų;
  • 1/2 stikl. avižinių dribsnių;
  • 1/2 stikl. sėklų mišinio ( saulėgrąžos, moliūgų sėklos, linų sėmenys)
 Raugą sumaišome su cukrumi ir stikline vandens. Suberiame po truputį ruginius miltus, vandenį, miltus. Vis išmaišydami. Tada suberiame druską, kvietinius miltus, vis įpildami vandens ir išmaišome. Suberiame sėlenas, dribsnius, išmaišome. Jei sunku maišyti, galite minkyti rankomis, tik turėkite dubenėlį su vandeniu, kur galėtumėte pamirkyt rankas, nes labai limpa prie rankų. Į stiklainiuką atidedame 5 v.š. raugui. Į likusią tešlą įmaišome sėklų mišinį. Viską labai gerai išmaišome.
  Į formas tiesiam kepimo popierių, dedame tešlos iki pusės formos. Uždengiame rankšluostėliu ir paliekame 12 val kilti.
  Įkaitiname orkaitę iki 250º C dedame duoną kepame 30 min., tada sumažiname kaitrą iki 170º C ir kepame 45-55 min.
  Ištraukus iš orkaitės, apdengiame drėgnu lininiu rankšluosčiu ir dar kelias rankšluosčiais, kad duona vėstu lėtai ir visą drėgmę pasiliktų sau.

Skanaus!
Ir ačiū Rūtai už raugą.

2012 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

Obuolių pyragas su garbanomis iš trupinių

 Labai smagu lyjant lietui susisukt į pledą gurkšnoti šiltą arbata skanaujant pyragą.

    Pyragui reikės:
  • 2 kiaušiniai;
  • 150 ml grietinės ( 30% riebumo);
  • 150 g cukraus;
  • 150 g miltų;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • apie 800 g obuolių  ( 5-6 vidutiniai obuoliai)
    Trupiniams reikės:
  • 120 g sviesto;
  • 150 g cukraus;
  • 150 g miltų;
  • 1 v.š. cinamono
  Įkaitinkite orkaitę iki 180º C
  Obuolius nuplaukite, nulupkite, jei žievelė labai stora. Supjaustykite skiltelėmis.
  Visus pyragui reikalingus produktus sudėkite į dubenį ir plakite iki  vientisos masės.
  Kitame dubenyje pasiruoškite trupinius. Supjaustykite gabaliukais sviestą, suberkite miltus ir pirštais sutrinkite iki trupinių. Svarbu, kad sviestas nespėtų ištirpti. Tada suberkite cukrų ir cinamoną, sumaišykite.
  Į kepimo indą pilkite tešlą, dėkite obuolius, ant viršaus užberkite trupinius.
  Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 1 val. Jis gan storas todėl gali kepti ir ilgiau.

Skanaus!

2012 m. lapkričio 6 d., antradienis

Kalakutiena su brokoliais baltame padaže

     Ruduo toks šaltas ir lietingas. Vakarienei norisi kažko šilto ir malonaus gomuriui. Taip taip atėjo trintų sriubų ir troškinių metas. Štai dar vienas paprasto, švelnaus troškinio receptas.


4 asmenims:

  • 400 g kalakutienos šlaunelių mėsos;
  • nedidelio brokolio;
  • svogūno;
  • 2-3 nedidelės morkos;
  • 2 v.š. miltų;
  • 200 g grietinėlės;
  • druskos, pipirų;
  • 2 v.š. aliejaus kepimui.
  Kalakutieną nuplauname ir supjaustome nedideliais gabalėliais. Smulkiai supjaustome svogūną. Į įkaitintą keptuvę dedam smulkiai pjaustytą svogūną, kepame kol tampa auksinį atspalvį, sudedame kalakutieną, uždengiame ir troškiname apie 10min. Sudedame griežinėliais pjaustytas morkas. Troškiname dar kokias 10min. sudedam smulkintus brokolius. Miltus išmaišome grietinėlėje ir užpilame ant troškinio, leidžiame užvirti ir šiek tiek sutirštėti padažui.

Skanaus!

2012 m. lapkričio 5 d., pirmadienis

Kalėdų senelis - slapukas

 Kaip ir pernai, taip ir šiemet dalyvauju labai smagioje atrakcijoje, kurią rengia Viktorija

Kviečiu visus prisijungti :)

Garintų baklažanų salotos

   Pupsojo baklažanas virtuvėje ant palngės, toks vienišas jau lyg ir užmirštas. Kai pirkau galvojau daryt mousaka, bet vis to laiko, o gal noro trūkumas.
   Beskaitydama Jurgos tinkalraštį radau labai viliojančias salotas, pasigaminau ir pati nustebau to puikaus skonio.



  Vienai porcijai reikės ( nors manau būtų užtekę ir dviem) :
  • nedidelio baklažano;
  • svogūno;
  • mazarelos;
  • 2-3 pomidorai;
  • česnako skiltelės;
  • daug daug baziliko;
  • sviesto kepimui;
  • druskos, pipirų.
   Baklažaną perpjaunam išilgai ir supjaustom 1-2 cm storio juostelėm ir dedam į garintuvą. Užberiam druskos ir garinam 10-15 minučių.
       Kol baklažanai garinasi, darom padažą: smulkiai supjaustom svogūną ir česnaką. Sudedam į keptuvę ir kepame, kol svogūnai šiek tiek suminkštėja. Tuomet sumetam kubeliais pjaustytus pomidorus ir dar pakepam kokias 4-5 minutes, kol pomidorai suminkštėja. Galit kepti tol, kol daržovės visai suminkštės. Man patinka dar šiek tiek neiškepusios, kad jaustųsi svogūno gabaliukai.
       Baklažanus sudedam į lėkštę, užpilam pomidorų, svogūno padažu, suplėšom mocarelą ir uždedam ant viršaus. Užbarstom šviežiai maltais pipirais ir baziliku. Daug baziliko. 
Skanaus!