2013 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Languotos prijuostės žadinimas arba ką valgo blogeris

  Jau seniai man knietėjo sužinoti, ką valgo kiti tinklaraštininkai. Ačiū Ingai iš Gyvenimo smulkmenų paskelbusiai tokią temą, Languotoj prijuostėj.
  O valgau aš viską kas yra valgoma. Pusryčiams dažniausiai būna sumuštinis su dideliu puoduku kavos su pienu. Savaitgalio pusryčiams kepam blynus, omletus, varškės apkepus ar verdam kokią košę. Pusryčių meniu diktuoja mano diškė. Nors paskutiniu metu, paklausta ką valgysim, atsako: rutuliukų pieno, supraskit sausų pusryčių. :)
 Pietūs. Darbo dienomis kai būnam su mažąja namie, valgau tai kas liko nuo vakarienės. O jei ne tai išsiverdu kokių dešrelių.
 Vakarienė. Dažniausiai gaminu ką nors mėsiško. Vyras grįžęs po darbo nori sočiai ir skaniai pavalgyti. Taigi mūsų vakarienė, dažniausiai prilygsta pietus. Karbonadas, mėsos troškinys. Labai dažnai būna makaronai su faršu. Dar labai pamėgom kinietiškus patiekalus. Greit ir skanu.

Wok kalakutiena su saldžiarūgščiu padažu:

  • 1/2 kalakutienos filė;
  • 500 g mėgstamų daržovių;
  • wok saldžiarūgščio padažo;
  • 1v.š. aliejaus;
  • ryžių.
   Mėsą supjaustome mažais kubeliais. Wok keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedam mėsą ir apkepame. Sudedame daržoves ir pakepame keletą min. Supilame padažą ir dar pakepiname viską 5 min. Valgėme su ryžiais.

P.S. šaldymo kameroje turiu ir pirktinių koldūnų. Tiesa daugiau šaldytų produktų, tokių kaip cepelinai ar blyneliai nesu valgiusi. Jei gaminio galiojimas pasibaigė, bet jis dar tinkamas vartoti tai jį vartojame, nežiūrint į jo galiojimo datą.



2013 m. vasario 24 d., sekmadienis

Vapiano

    Ar žinote ką reiškia VAPIANO? Va piano reiškia lėtai.  O dabar apie viską nuo pradžių.
    Labai apsidžiaugiau gavus kvietimą apsilankyti blog'eriams organizuojamame renginyje. Susirinko nemažas būrys merginų. Šiek tiek vėlavau, dėl tų nelemtų kamščių. Buvo smagu pamatyt ir susipažint. Susėdus aplink alvyvmedį klausėmės Tarvo Jaansoo pasakojimo apie restorano idėją, koncepsiją. Vaišinomės taure prosecco ir įvairiom užkandėlėm.


  Pirmas Vapiano restoranas įkurtas 2002m Hamburge. Skeptikai manė, kad restoranas neišsilaikys ilgiau kaip 4 mėnesius, tačiau restoranų tinklas plečiasi įvairiuose kontinentuose. Kol kas yra tik vienas restoranas Vilniuje. Nors žadama įkurt Klaipėdoje ir Kaune.
  Restorano koncepsija skiriasi nuo kitų restoranu, tuo, kad tau atėjus gauni lyg bankinę kortelę į kurią sumuojami tavo visi užsakymai. Pats nueini užsisakyt ir pasiimti maisto. Išeidamas paduodi kortelę kasininkei ir taip susimoki. Labai šaunu ir tai, kad virtuvė atvira, tu matai kaip gaminamas tavo patiekalas, gali paprašyti kažko nedėti, o gal kažko įdėti daugiau, o gal šiandien baklažaną nori pakeist cukinija. Prašom.
  Stengiamasi pirkti  daug vietinių produktų, tačiau tokie produktai, kaip parmezanas, mocarella ir miltai yra užsakomi iš Italijos. Jie visuose Vapiano yra vienodi. Viskas gaminama šviežiai. Iš ryto šefas Tomas Pipiras verda visus reikalingus padažus.



   Bekalbant apie virtuvę, buvome pakviesti iš arčiau pasižiūrėti ir kelios laimingosios gavo galimybę pagaminti patiekalus visai kompanijai. Taigi virtuvės apžvalgą pradėjome nuo pastos. Makaronai gaminami iš semolinos miltų. Ar žinojote, kad Carbonara makaronai paruošiami per 3 min. Tai kodėl kitur mes jų laukiam iki 30 min???

 Kai jau prisiragavom pastų, perėjom prie picų.  Niekur nebuvau valgius skanesnės picos. Figos medus, parmos kumpis ir pipirai, puikus derinys. Kai būsite Vapiano būtinai paragaukite.
Ragavom ir kitų picų, merginoms puikiai sekėsi iš tešlos gumulėlio iškočioti puikius picų papločius. Tiesa, tešla čia minkoma rankomis ir joje nėra kiaušinių. Pati paprasčiausia " Margarita" čia buvo visai kitokia.


 Kai jau rodo niekam daugiau neliko vietos mūsų pilveliuose, buvom pakviesti prie desertų. Deja neteko man jų paragaut, nes namuose jau mamos reikalavo mažoji Saulutė. Bet kiek teko girdėt, tai čia yra pats pačiausias sūrio pyragas. Na ką gi vesiuos šeimyna kada papietaut. Taip pat šis restoranas, draugiškas šeimoms su vaikais. Yra žaidimų erdvė vaikams ir tikrai padavėja kreivai nežiūrės į jūsų belakstantį vaiką, nes jų čia nėra :).

Lauksim kitų kartų. Ir kai kitą kart galvosite kur nuėjus, aplankykite Vapiano ;) 

Už nuotraukas dėkoju: Beatai  ir Jurgai

2013 m. vasario 14 d., ketvirtadienis

Grikiniai blyneliai su persikais ir mėlynėmis ir kiti blynai

  Tęsiant Užgavėnių dieną, vakarop laukiant svečių kepėm dar kelių rūšių blynus.

Grikiniai blynai su persikais ir mėlynėmis
  • 0,5 stikl. kvietinių miltų;
  • 0,5 stikl. grikių miltų;
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių;
  • 200 ml pieno;
  • 4 v.š. jogurto su persikais;
  • 1 kiaušinis;
  • 2 v.š. cukraus;
  • 1 v.š. aliejaus;
  • žiupsnis druskos;
  • 150 g mėlynių.
  Viename inde sumaišykite visus sausus produktus. Kitame inde kiaušinį išplakite su cukrumi ir jogurtu. Supilkite miltų mišinį, išmaišykite. Palengva pilkite pieną, kol tešla taps grietinės tirštumo. Įmaišykite aliejų. Įmaišykite mėlynes.
   Šaukštu dėkite tešlą į gerai įkaitintą aliejų. Kepkite kol kraštai pradės ruduoti, apverskite ir dar pakepkite.
P.S. jei mėlynės šaldytos, tai jas dėkite jau ant tešlos skritulėlio jau keptuvėje, taip tešla nenusidažys.

  Lietiniai su dešrelėm ir sūriu
  • 2 v.š. su kaupu kvietinių miltų;
  • 100 ml pieno;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 a.š. cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • 1/2 v.š. aliejaus.
   Įdarui 4 blynam:
  •  2 dešrelės;
  • 50 g fermentinio sūrio
  Kiaušinius lengvai išplakame šluotele. Įberiame druską, cukrų irpo truputį maišant supilame miltus. Išmaišome, kad neliktų gumuliukų. Palengva supilame pieną ir maišome, kol tešla tampa vienalyte. Kuo skystesnė tešla tuo plonesni blynai. Paliekame tešlą pailsėti apie 10 min.
  Įkaitiname keptuvę, ją patepame aliejumi ir pilam tešlos, pavartom keptuve, kad tešla padengtų visą keptuvės dugną. Kai lietinio kraštai ima tamsėti, apverskite atsargiai ir dar kelias akimirkas pakepkite.
  Ant iškepusio lietinio užberkite griežinėliais pjaustytų dešrelių, ant viršaus patarkuokite fermentinio sūrio ir šiek tiek pakepinkite uždengtoje keptuvėje, kol sūris išsilydys.


  Šių lietinių receptą radau pas Viktoriją, jie nuostabūs tuo, kad nereikia svert gramas į gramą ir galima šeimyną palepinti gardžiais lietiniais, ne tik per Užgavėnes, bet ir savaitgaliais ;)

   Dar buvo ir spec draugo užsakyti bulviniai blynai, juos dariau su varškės padažu. Tešla aišku iš akies. Bulves sutarkavau tarkavimo mašina, įmušiau tris kiaušinius, padruskinau ir šiek tiek papipirinau. Viską gerai išmaišiau ir kepiau gerai įkaitintame aliejuje. Kol gražiai parudavo iš abiejų pusių.
  Varškės padažui:
  • 100 g varškės;
  • 2-3 v.š grietinės;
  • 3-4 skilt. česnako;
  • žalumynų
Česnaką smulkiai sukapoti, sumaišyti su kitais produktais ir gerai išmaišyti.

Dar buvo ir blynų tortas. Na bet ten jau nelabai kas iš jo liko, kai prisiminiau, kad nefotografuotas.
Pertepimui naudojau varškę su maskarponės sųriu ir šiek tiek curaus, bei trintas braškes su cukrumi.

2013 m. vasario 12 d., antradienis

Moliūgų blyneliai

      Užgavėnės – žiemos pabaigos šventė. Tai didelė džiaugsmo, juoko, linksmumo, įvairiais papročiais, apeigomis, burtais apipinta diena. Tai diena, kai reikia daug ir sočiai prisivalgyti. Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad reikia valgyti net 12 kartų, kad visus metus būtum sotus.
Oi kaip dičkė laukė Užgavėnių. Ji taip mėgsta blynus. Jau iš vakaro klausė: mamyte kada kepsim blynus :)
   Taigi pusryčiams kepėm: Moliūginius blynelius

  Reikės:
  • apie 0,5 kg moliūgo minkštimo;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2-3 v.š. miltų;
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių;
  • 1 v.š. cukraus;
  • žiupsnio druskos
  • aliejaus kepimui.
   Moliūgą sutarkuokite burokine tarka. Kiaušinius lengvai išplakite šluotele, sumaišykite su moliūgu. Suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cukrumi ir druska, muskatu. Išmaišykite. Masė turėtų grietinės tirštumo.
   Kepkite įkaitintame aliejuje. Skanaukite su klevų sirupu ar grietine.

Skanaus :)

2013 m. vasario 11 d., pirmadienis

Wok vištiena

  Ar jums būna, kad kažko užsimanot ir kelias dienas vis apie tai galvojate? Man kartais taip nutinka. Kaip ir šį kart užsimaniau kažko kinietiško ar pan. Taigi prekių krepšelyje atsidūrė santa maria saldžiarūgštis padažas. Virtuvėje užsirišus prijuostę pradėjau gamint.

   Reikės:
  • 2 vištienos krūtinėlės;
  •  Santa maria saldžiarūgščio Wok padažo;
  • 250 g mėgstamų daržovių;
  • 1/2 pakelio santa maria ryžinių  makaronų 
  • šlakelio aliejaus.    
   Vištieną supjaustykite gabalėliais, pakepinkite šlakelyje aliejaus. Sudėkite mėgstamas daržoves, pakepinkite apie 5 min., supilkite padažą ir dar pakepinkite apie 3-5 min. 
   Makaronus išvirkite kaip nurodyta ant pakelio. Ant makaronų dėkite troškinio ir skanaukite.

Skanaus :) 

2013 m. vasario 9 d., šeštadienis

Čempiono pusryčiai

   Anksčiau kol nebuvo dukryčių, pusryčiai būdavo labai vėlyvi. Niekas nežadindavo, galėdavome su vyru ilgai gulinėti, kartais kokią knygą paskaitinėti. kada paskutinį kart laikiau kokią knygą rankose, gulėdama lovoj???????
  Šis savaitgalis taip pat ankstyvas. Mažoji pabudo po 7 val ir pradėjo čiauškėti, dar užsimerkus padaviau kelis žaislus ir leidau pačiai vienai pažaist, o aš dar bandžiau snausti. Kai snūduriavimas pasidarė neįmanomas dėl to, kad vis žaislas iškrenta, o gal vis gi jau sąmoningai išmetamas, kad mama atsisuktų, teko keltis. O bet tačiau, kaip sakoma: nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Pagaminau puikius pusryčius, kuriuos jau seniai norėjau pagamint.


Reikės:
  •  skrudintos baltos duonos;
  • 2 kiaušinių;
  • 2 v.š. pieno;
  • žiupsnis druskos;
  • 50 g rūkytos lašišos;
  • šlakelio aliejaus.
  Kiaušinius su pienu ir žiupsniu druskos lengvai paplakite šakute. Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus. Supilkite kiaušinį ir kai pamatysite, kad  kiaušinis pradeda kepti, vis pajudinkite kepimo mentele. Kiaušinis turėtų susigarbanoti.
   Skrudintuve paskrudinkite duoną.
   Ant duonos uždėkite kiaušinius ir ant viršaus gabalėliais pjaustytą lašišą.



Skanaus!

Receptas iš Beatos knygos

2013 m. vasario 7 d., ketvirtadienis

Vištienos filė kokosų drožlių patale ir puikios bulvės

  Seniai kažkur matytas receptas, bet nepamenu kur, gal žurnale, gal knygoj, o gal pas kurį/ią bloger'ę. Jei atpažinsit kieno tai receptas, šūktelkit ;)
 
Reikės 2 asmenims:
 Kepsniui:
  • 2 vištos krūtinėlių gabalėliai;
  • sauja kokoso drožlių;
  • 1 a.š. kario;
  • 1 kiaušinis (lengvai išplaktas);
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
 Bulvėms:
  • bulvių (kiek jums jau jų norisi);
  • druskos, pipirų;
  • mėgstamų žalumynų;
Salotoms:
  • ledkalnio salota;
  • pomidoras;
  • agurkas ;
  • alyvuogių aliejaus;
  • vyno acto
 Pirma ruoši bulves, nes jos ilgiau keps.
Įkaitinkite orkaitę iki 220˚C. Nuskustas bulves padalinkite į keturias dalis. Sudedame į plastikinį maišelį. Užberiame šiek tiek druskos ir gerai supurtome, kad druska vienodai pasiskirstytų. Užrišame. Dedam mikrobangų krosnelėn, nustatome  didžiausią galingumą ir jungiame aštuonioms minutėms. Skardą patepam aliejumi arba išklojame kepimo popieriumi. Sudedam bulves, apibarstome druska, pipirais ir prieskoninėm žolelėm. Apšlakstom aliejumi, kad maždaug kiekvienas gabalėlis jo gautų. Šauname orkaitėn 20 min, jei mėgstate labiau apskrudusias tada kepkite 25-30min.
   Pasiruoškime krūtinelę.
 Krūtinėlę pamuškite virtuviniu plaktuku, per maišelį ( taip mėsa liks sultinga). Kokoso drožles sumaišykite su kariu. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Krūtinėlę pamirkykite į lengvai išplaktą kiaušinį, tada į kokoso drožles ir dėkite į keptuvę. Apkepkite iš abiejų pusių kol gražiai paruduos.
  Salotoms. Salotą suplėšome kąsnio dydžio gabalėliais, pomidorą skiltelėmis, agurką pjauname pusiau ir pjaustom griežinėliais. Apšlakstome aliejumi ir vyno actu, pagardiname druska, pipirais.

Skanaus :)

Bulvių receptas rastas pas Ingą puikios, tokios, kurių recepto jau seniai ieškojau