2014 m. vasario 24 d., pirmadienis

Sumuštiniai su kastiniu ir ridikėlių daigais

  Pavasaris jau atlėkia dideliais šuoliais. Vėl eilinį kart atėjo noras pasigražint figūrą prieš saulėtą sezoną :)
  Salotos dar neužaugo, o pirktinės man nelabai skanios, o ir bais brangios.

  Taigi pasitenkinau sveikais sumištiniais :)


reikės:
  • skrudinto batono ar mėgstamos duonelės;
  • žemaitiško kastinio;
  • ridikėlių daigų
 paskrudinkite duonelę, užtepkite kastinio ir ant viršaus uždėkite daigų.

Skanaus :)

P.s. šį kart naudojau pirktinį, bet kitą kart bandysiu pagal šį receptą:
http://ausrra.blogspot.com/2010/03/zemaitiskas-kastinys-ir-kanapyne.html#.UwtT-s7lWbE

2014 m. vasario 15 d., šeštadienis

Kepta Dorada

 Labai jau seniai norėjau paragauti dorados, bet kaina visai nedžiugina. Tad pagavus gerą akciją, nusipirkau :)

Žuvis labai skani. Tikrai rekomenduoju išbandyti :)

reikės:
  • 2-3 doradų;
  • saujos petražolių;
  • citinos;
  • 5-6 skiltelių česnako'
  • 60g sviesto.
 Doradas išvalykite ir vieną jų pusę įpjaukite tris kartus skersai. Į žuvų pilvo ertmę sudėkite nupjautus petražolių kotus. Minkštą sviestą sumaišykite su grūstu česnaku. Žuvį pabarstykite druska ir pipirais. Sviestu su prieskoniais užpildykite  įpjovas, o likusį sudėkite į žuvies vidų. Ant kiekvienos žuvies uždėkite po porą plonų citrinos griežinėlių.
  Pašaukite į iki 180˚C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min.

Skanaus :)
p.S. mmm tas sviestukas buvo nuostabus, buvo išlaižytas visas iki galo :)


2014 m. vasario 7 d., penktadienis

Įdarytas karpis

  Už šį nuostabaus skonio įdarytą karpį noriu padėkoti savo mamaytei. Tai ji mane išmokė, šio skanėsto paslapčių :)


Reikės:
  • apie 1,5 kg. karpis;
  • 2 morkos;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 3 riekelės batono;
  • 100 ml pieno arba grietinėlės;
  • prieskonių mišinio žuviai;
  • 3-4 a.š. želatinos;
  • aliejaus kepimui
 Plonu aštriu peiliuku įpjaukite papilvėje tarp odos ir mėsos. Tada kiškite pirštą ir jo pagalba atskirkite visur odą nuo mėsos. Taip iš abiejų pusių. Ties galva įkirpkite stuburą ir išvertę atkirpkite vidinius kauliukus nuo nugaros pelekų.

Visą mėsą nukauluokite.
   Morkas nuskuskite, svogūną supjaustykite kubeliais. Šlakelyje aliejaus apkepkite morkas ir svogūnus. Batono riekeles užpilkite pienu ar grietinėle (kaip jau jums labiau norisi :))
   Mėsą su keptomis morkomis ir svogūnais, mirkytomis batono riekelėmis kelis kartus permalkite mėsmale.
  Įberkite prieskonius ( jei jie be druskos, pagardinkite druska), želatiną ir gerai išmaišykite. Gauta mase prikiškite karpio išnarą.
  Įdarytą karpį dėkite į kepimo formą ant supjaustytų svogūnų ir morkų taip pat sudėkite likusius kaulus. Užpilkite kokiomis dviem stiklinėmis verdančio vandens.
  Karpį kepkite iki180C įkaitintoje orkaitėje 1,5 val. Vanduo prie karpio neturi išgaruoti, kol karpis neuždengtas jį vis papildykite. Kai karpio odelė pradės rusti uždenkite visą kepimo formą folija.
Iškepusį atsargiai perkelkite ant lėkštės, puoškite pagal norus :)
Skanaus!

2014 m. vasario 5 d., trečiadienis

Fokacia įdaryta džiovintais pomidorais

 Vasario 5 d. nuo seno lietuviai garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdieninį maistą – duoną. Šią dieną buvo kepama duona, atliekamos aukojimo apeigos Žemynai ir Žemėpačiui. Tikėta, kad apeigose pašventinta duona pagelbsti kilus gaisrui, saugo nuo ligų.
  O jūs ar tuo tikite? Ar kepate duona namuose?

Aš šį kart kepiau Fokačiją su džiovintais pomidorais. Labai skani.

 Duonos kepalėliui reikės:
  • 500 g "00" arba 550D tipo kvietinių miltų;
  • 10 g sausų mielių;
  • 250 ml šilto vandens;
  • 2 v.š. aliejaus nuo džiovintų pomidorų;
  • 1 a.š druskos
Įdarui:
  • 125 g džiovintų pomidorų
 Šiltą vandenį sumaišykite su mielėmis ir aliejumi. Miltus persijokite kelis kartus, įberkite druskos. Įmaišykite vandenį su ištirpintomis mielėmis ir užminkykite tešlą. Dėkite į dubenį, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite kilti apie 1 val.
Iš pakilusios tešlos labai lengvai, per daug nespaudžiant, kočėlo pagalba, suformuokite stačiakampį, kurį „subadžiau“ pirštų galiukais, kad liktų skylutės. Kelis kartus perlenkite ir pakartokite „subadymą“. Taip paruoštą tešlą pridenkite ir palikite dar pusvalandžiui šiltai.
  Džiovintus pomidorus susmulkinkite.
  Ant tešlos vienodai paskleiskite džiovintus pomidorus , tešlą sulankstykite į tris dalis ir susukite į kepaliuką.
 Paruoštą duoną  lengvai subadukite  pirštais, o atsiradusias skylutes  apšlakstykite aliejumi nuo pomidorų ir palikite 15 min., kad paliktų.
 Duoną kepkite įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje apie 30 min.,
 Į orkaitės apačią pastatykite metalinį puodą su vandeniu, garuodamas vanduo neleis kepamai duonai perdžiūti.
Skanaus!

Receptas iš čia

2014 m. vasario 4 d., antradienis

Keptas ledų tortas

  Taip taip jūs perskaitėt teisingai. Labai skanus, saldus tortas, ledų mėgėjams ir ne tik ;)

P.S. vos spėjau nufotuografuot :)

Reikės:
  • 500g vanilinių ledų;
  • 50ml kiaušininio likerio;
  •  50ml vandens
  • 4 v.š. cukraus;
Biskvitui  :
  • 4 kiaušiniai;
  • 150g cukraus;
  • 150g miltų;
  • 1.a.š. vanilinio cukraus;
  • žiupsnis druskos
Morengas:
  • 3 kiaušinių baltymai
  • 100 g cukraus pudros;
  • žiupsnis druskos 
  
    Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
Kiaušinius išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, žiupsneliu druskos, iki balkšvos ir purios masės.
Suberkite persijotus miltus ir išmaišykite.
Išardomos kepimo formos (maždaug 26 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, suverskite plakinį, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes.
Biskvitą atvėsinkite ir supjaustykite maždaug 1 cm pločio juostelėmis.

Likerį sumaišykite su vandeniu, įberkite 4 šaukštus cukraus ir išmaišykite, kol ištirps.
Paimkite keraminį kepimo indą , jo dugną sudrėkinkite likerio mišiniu ir išklokite biskvito juostelėmis. Palikite nedidelius tarpelius nuo vienos juostelės iki kitos ir jas klokite viena kryptimi (t.y. išilgai arba skersai kepimo indo).
Biskvitą dar kartą apšlakstykite likerio mišiniu ir ant jo viršaus užtepkite storą ledų sluoksnį. Tada vėl klokite biskvito juosteles. Jei prieš tai klojote skersai kepimo indo, dabar pakeiskite kryptį ir klokite išilgai. Biskvitą sudrėkinkite likusiu likerio mišiniu, užtepkite likusius ledus ir padėkite į šaldymo kamerą maždaug 40 minučių, kad aptirpę ledai vėl sukietėtų.

  Kiaušinių baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standumo. Sudėkite cukraus pudrą ir plakite kol masė taps blizgi. Šį plakinį sukrėskite į konditerinį maišelį.

Orkaitę įkaitinkite iki 200°C temperatūros. Pasirinkite kepimo ant grotelių (griliaus) režimą. Iš šaldiklio išimkite ledų tortą, jo paviršių skubiai papuoškite morengo “gėlytėmis“, pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol morengo paviršius paruduos (vos 3-5 minutes).

Tortą galite patiekti skubiai, tokiu atveju ledai dar bus skysti ir gaivūs. O jei norite "stabilesnio" deserto (kad tirpstantys ledai nebėgtų), prieš patiekiant, tortą palaikyti (keletą valandų) šaldytuve, kad ledai susigertų į biskvitą.

Skanaus!
 
recepto šaltinis: Išbandyti receptai