Reikės:
Pagrindui:
- 150g maltų migdolų
- 50g cukraus pudros
- 1 didelio kiaušinio baltymas (40g)
- 25g kvietinių miltų
- 1/2 šaukštelio cinamono (nebūtina, jei nemėgstat)
- 30g tirpinto sviesto
Varškės masei:
- 500 g riebios varškės (patartina ją du kartus sumalti)*
- 250 ml 36% grietinėlės*
- 3 dideli kiaušiniai*
- 3/4 stiklinės cukraus
- 1 šaukštelis vanilės pastos
- 3 šaukštai kvietinių miltų
Spanguolių putėsiams:
- 300 g spanguolių (tiks ir šviežios, ir šaldytos)
- 1/2 citrinos išspaustos sultys
- 1/2 stiklinės cukraus
- 3 šaukšteliai želatinos arba 3 želatinos lapeliai
- 250 ml 36% grietinėlės, labai atšaldytos
Pasiraminkite pyrago pagrindui skirtus sausainius: sumaišykite visus ingredientus išskyrus tiripintą sviestą. Baltymo plakti nereikia, tiesiog viską sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir išsukite, kol visi ingredientai susijungs į vientisą lipnų rutulį. Suplokite rutulį į paplotėlį ir įsukę į maistinę plėvelę įdėkite į šaldytuvą. Palikite bent pusvalandžiui, kol sustings.
Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Tarp dviejų pergamentinio popieriaus gabalėlių iškočiokite plonytį apskritimą (forma visai nesvarbi ). Kepkite apie 15min., kol gražiai paruduos, sukietės, švelniai apskrus. Išimkite ir visiškai atvėsinkite. Tada sulaužykite gabalėliais. Šią dalį galite pasigaminti iš anksto, likus dienai ar kelioms iki pyrago kepimo.
Migdolų sausainio gabalėlius sudėkite į virtuvinio smulkintuvo indą ir sutrupinkite iki trupinėlių, supilkite tirpintą sviestą, ir pulsuojančiu rėžimu sukite, kol gausis riebūs trupiniai, primenantys šlapią smėlį. Šiuo mišiniu išklokite apvalios kepimo formos (18-20cm skersmens) dugną, ištiestą pergamentinio popieriaus gabalėliu. Gerai prispauskite trupinius prie kepimo formos dugno, suformuodami tolygų pagrindą. Kadangi varškės pyragą kepsite karšto vandens vonelėje, visą kepimo formą (apačią ir šonus) sandariai apvyniokite bent dviem sluoksniais aliuminio folijos. Padėkite vėsiai, kol gaminsite varškės sluoksnį, kad pagrindas sukietėtų.
Į virtuvinio kombaino indą sudėkite visus varškės sluoksniui reikalingus ingredientus ir išsukite ant lėtų apsukų, tik kol susijungs tarpusavyje. Jokiais būdais neplakite ilgai ir intensyviai, antraip kepant pyragas iškils, o paskui susmegs, o jums reikia tolygaus paviršiaus!
Įkaitinkite orkaitę iki 150C. Ant paruošto pagrindo išliekite varškės masę, tada formą su pyragu statykite į kitą, didesnį gilų indą ir į tą indą pripilkite verdančio vandens, maždaug iki pusės kepimo formos kraštų. Kepkite apie 45 minutes, arba truputį ilgiau, jei varškės masė nesutvirtėjo per tokį kepimo laiką. Išjunkite orkaitės kaitrą ir palikite pravėsti pradarę orkaitės dureles. Išimkite pyragą ir pilnai atvėsinkite, tada įdėkite į šaldytuvą bent 1-2 valandoms, kad visiškai atšaltų.
Pasigaminkite spanguolių putėsius: spanguoles, citrinos sultis ir cukrų suberkite į nedidelį puodą ir užkaiskite (šaldytų spanguolių atšildyti nebūtina). Pakaitinkite tol, kol cukrus ištirps, o spanguolių odelės sutrūkinės, išbėgs sultys. Pertinkite visą masę per sietelį, kad neliktų odelių, o masė būtų tarsi tiršta piure. Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palaukite, kol ji visiškai išbrinks. Tada pakaitinkite išbrinkusią želatiną, ir supilkite į dar šiltą spanguolių piure (jei spanguolės jau atšalo, galite jas šiek tiek pašildyti). Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti.
Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir dalimis (per tris kartus) dėkite spanguolių masę, atsargiai maišydami. Šiuos putėsius supilkite ant iškeptos varškės masės ir gerai sušaldykite šaldytuve.
*Labai svarbu, kad šie ingredientai būtų kambario temperatūros!
Recepto šaltinis: Nidos receptai
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą