2012 m. gruodžio 1 d., šeštadienis

Senasis gerasis batonas

 Duona jau kepiau, dabar knietėjo išbandyti išsikepti batoną. Šio batono receptą radau pas Mindaugą. Perskaičius receptūrą šiek tiek nedrąsu pasidarė, nes procesas labai įdomus. Mielinės tešlos kildinimas šaldytuve. Bet paskaičius komentarus, o ir Mindaugu pasitikiu. Taigi vakar užminkiau tešlą, šiandien kepiau. Šiek tiek padariau kliurkų, bet rezultatas stulbinamas, jau seniai nevalgiau tokio puikaus batono. Kaip sakė Mindaugas tas senas geras skonis iš vaikystės :)


   Reikės:
  • 560 g kvietinių miltų;
  • 10 g jūros druskos
  • 10 g cukraus;
  • 2 g sausų mielių;
  • 20 g sviesto;
  • 100 ml pieno;
  • 200 ml šalto vandens.
   Visus ingredientus sumaišyti ir rankomis minkyti tešlą 15 min., na o jei naudosite kombainą, tuomet palikti minkymui 10 min. Svarbu paminėti, jog rankomis reikia minkyti būtinai minimum 15 min, bet ir ne daugiau. Nebloga mankšta ;)
   Išminkytą tešlą sudėti į indą (kuriame kepsite) ir uždengus palikti kelioms valandoms.
Po to, kepimo formą su tešla įdėti į šaldytuvą ir palikti per naktį.
    Ryte tešlą išimti iš šaldytuvo ir palikti atšilti kelioms valandoms. Nustebsite, kaip tešla iškils.
    Tuomet orkaitę įkaitinti iki +240º C ir įdėti dubenėlį su vandeniu.
Kai orkaitė įkais, matysite iš burbuliuojančio vandens dubenėlyje, tuomet pašauti tešlą į orkaitę ir kepti 10 min. Po to išimti dubenėlį su vandeniu (nuo vandens susidarys drėgmės efektas, kuris padės susidaryti storai traškiai plutelei, tokiai, kaip vaikystėje) ir sumažinti temperatūrą iki +180 º C kepti dar 25 min. Kai iškeps, atvėsinti ir valgyti.

Recepto šaltinis: Bon appetit

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą