2011 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Princesės tortas arba tai, kas iš jo gavosi


Labai knietojo išbandyt, savo jėgas Kepėjų bestabdžių mestus įšūkius. Peržiūrėjus receptus išsirinkau šį Princesės tortas. Juk artėjo mano krikštadukros gimtadienis, o mergaitės visuomet nori būt princesėmis. Peržvelgus receptą ir paskaičius komentarus, pasirodė nieko sunkiai įgyvendinamo jame nėra, oi kaip aš klydau. Marcipanų masę nusipirkau Šokolado meistruose, žalios jie neturėjau tai dar nusipirkau ir žalių dažų (tradicinė princesės torto spalva).
Reikės:
  • Vanilinio biskvito;
  • plikyto kremo;
  • drėkinimo skysčio;
  • aviečių uogienės;
  • plaktos grietinėlės kremo;
  • marcipanų masės;
  • cukraus pudros
Naudojama 22cm kepimo forma ir puodelis 250ml

Vanilinis biskvitas:
  • 5 dideli kiaušiniai;
  • 1/3 puodelio cukraus;
  • 2 šaukštai sviesto;
  • 1 a.š. vanilinės esensijos;
  • 1 puodelio persijotų miltų.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais kepimo formą. Įklokite į dugną kepimo popierių. Užkaiskite puodą su vandeniu. Palaukite kol užvirs.
2. Gerai išplakite kiaušinius. Suberkite cukrų. Dėkite dubenį su kiaušiniais virš verdančio vandens. Dugnas neturi siekti vandens, tarpas turi būti apie 5 cm. Pastoviai maišydami sulaukiame kol kiaušinių masė pasidaro šilta. Neperkaitiname, kad nesigautų kiaušinienė. Nuimame dubenį nuo garų, toliau maišome mikseriu dideliu greičiu, be sustojimo apie 3-4 minutes.
3. Tuo tarpu ištirpiname sviestą. Įdedame vanilę.
4. Kiaušinių masė yra paruošta, kai atvėsta ir padidėja mažiausiai 3 kartus.
5. Į kiaušinius suberiame ketvirtadalį miltų. Atsargiai išmaišome. Dedame kitą ketvirtį, vėl atsargiai išmaišome ir t.t. kol visi miltai bus įmaišyti.
6. Palengva įmaišome į tešlą ištirpintą sviestą. Pamažu, kad tešla nesukristų. Atsargiai išmaišome.
7. Supilame tešlą į paruoštą, 22 cm skersmens kepimo formą. Kepame vidurinėje orkaitės lentynoje. Kepame 30 minčių. Neatidarinėjame orkaitės kol nepraėjo 25 minutės. Patikriname ar iškepė mediniu pagaliuku.
8. Ištraukiame biskvitą iš orkaitės ir iš karto su peiliu perbraukiame aplink formos sienelę, kad pyragas atliptų. Paliekam ataušti 5 minutes. Išimame iš formos ir laukiame kol visiškai atauš.

Marcipaninė masė:

  • 3 puodeliai persijotos cukraus pudros;
  • 450 g migdolų pastos;
  • 3 šaukštai sirupo;
  • 2-3 šaukštai vandens;
  • 1/8 - 1/4 arbat. šaukštelio žalių maistinių dažų (tradicinė Princesės torto spalva).
1. Sudedame cukraus pudrą į dubenį. Po arbatinį šaukštelį dėti marcipanų pastą ir plakti mikseriu vidutiniu greičiu. Sudėti visą pastą užtruks apie 5 minutes. Supilame sirupą, gerai išmaišome, kol jo nebesimatys.
2. Mažame dubenėlyje sumaišome vandenį su dažais. Po truputį pilame į marcipanų masę, visą laiką plakant mikseriu. Masė turi būti be gumulėlių, ne per daug lipni.
4. Dedame marcipanų masę ant maistinės plėvelės, suformuojame kepimo formos dydžio apskritimą, 1,5 cm storio. Uždengiame plėvele, suvyniojame ir dedame į šaldytuvą nakčiai.

Drėkinimo skystis:
  • 1/2 puodelio vandens;
  • 1/4 puodelio cukraus;
  • 1 a.š. tamsaus romo.
Sumaišome vandenį su cukrumi ir ant vidutinės ugnies kaitiname iki užvirimo. Kai šiek tiek praaušta - supilame romą. Visiškai ataušiname.
Plikytas kremas:
  • 1,5 puodelio pieno perpus su grietinėle;
  • 6 š. krakmolo;
  • 1/2 puodelio vandens;
  • 1/2 puodelio cukraus;
  • 4 didelių trynių;
  • 1a.š. vanilinės esensijos
1. Pašildome pieną su grietinėle iki užvirimo. Tuo tarpu dubenyje sumaišome krakmolą su cukrumi, įmaišome vandenį ir išmaišome su šluotele. Po vieną dedame trynius. Kai pienas užverda, po truputį sudedame pusę krakmolo masės. Visą laiką maišant, sudedame likusią masę. Verdame ir maišome kol kremas sutirštės - apie 2 – 5 minutes.
2. Nukeliame nuo ugnies, įmaišome vanilės esenciją. Perdedame į metalinį indą ir leidžiame visiškai atšalti. Kad nesusidarytų plėvelė retkarčiais pamaišome.
Plaktos grietinėlės kremas:
  • 3 puodelių plakamosios grietinėlės;
  • 3 š. cukraus;
  • 1 a.š. vanilinės esensijos
Plaktą grietinėlę ruošiame paskutiniu momentu, prieš pat tepant tortą. Sumaišome visus ingredientus dubenyje, plakame mikseriu kol iš grietinėlės bus galima formuoti styrančias viršūnėles.

Torto surinkimas:
1. Biskvitą perpjauname išilgai į tris dalis. Viršutinę biskvito dalį naudosime pagrindui. Pašlakstome drėkinimo skysčiu, stengiantis per daug nesudrėkinti. Patepame plonu, beveik permatomu aviečių uogienės sluoksniu. Tepame apie pusę centimetro storio plaktos grietinėlės sluoksnį. Dedame kitą biskvito lakštą. Pašlakstome drėkinimo skysčiu. Tepame 1 cm storio plikyto kremo sluoksnį. Dedame paskutinį lakštą, nupjauta puse į apačią ir pašlakstome drėkinimo skysčiu.
2. Torto šonus aptepame plaktos grietinėlės kremu, maždaug 3 milimetrų storio. Plakta grietinėlė turi taip padengti biskvitą, kad marcipaninė masė prie jo negalėtų prisiliesti.
3. Sudedame likusią grietinėlę ant viršaus, suformuojame kalniuką. Turi gautis kažkas panašaus į apverstą dubenį. Gražiai peiliu išlyginam paviršių.
4. Marcipaną išimame iš šaldytuvo 1 val. prieš pradedant formuoti tortą. Prieš dedant marcipaną ant torto, galima pasitreniruoti ant tokio pat dydžio dubens. Kai prisipraktikuojame, suvyniojame marcipaną į rutulį ir iš naujo iškočiojame iki reikiamo dydžio ir storio.
5. Stalo paviršių pabarstome cukraus pudra. Kočėlu iškočiojame marcipaninę masę į 45 cm skersmens 3 milimetrų storio apskritimą. Jei reikia, dar paberiame cukraus pudros, kad marcipaninė masė neliptų prie stalo. Pabaigus kočioti nubraukiame cukraus pudros perteklių, nieko baisaus jei truputis ir liks.
6. Dedame marcipaninę masę ant torto pradedant nuo priekio. Kad būtų patogiau, marcipaninę masę galima laikyti ant kočėlo ir po truputį nuleisti ant torto.
7. Pabaigus, tortas turi būti pilnai padengtas marcipanų mase. Pasistengiame, kad ant torto nebūtų klosčių ir oro pūslių.
8. Nupjauname marcipaninės masės perteklių. Neišmetame, galėsime padaryti papuošimus.
9. Užkišę ilgą peilį kilstelime tortą ir užlenkiame marcipaninę masę po apačia, kad nesimatytų biskvito.
10. Apibarstome cukraus pudra. Papuošiame lapeliais iš likusios marcipaninės masės ir gyvu rožės žiedeliu.
11. Paruoštą tortą galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų. Prieš patiekiant 30 min. palaikyti kambario temperatūroje.

O čia mano tortukas. Sako lopai problemos neišspęs, bet man išsprendė :) Masė nenorėjo su manim draugaut, bet tikiuosi man pavyks su ja susidraugaut.


kaip būtų gaila, tačiau tortas nesigavo kaip turėjo. Biskvitas kepant sukrito, plikytas kremas susimetė į gumuliukus ir pradėjo svilt. Norėjau labai gerai išplakt grietinėlę, tai perplakiau, vienu žodžiu tariant visiškas fiasko, nors valgantys sakė, kad labai skanu. O labiausiai mane palaikė mano vyras, naktį kai baigiau kept torta, virtuvė kaip po karo, o aš su ašarom akyse atėjau į kambarį ir pasakiau, kad man nieks nesigavo jis mane apkabino ir pasakė, viskas gerai, juk visi produktai valgomi. :)

Pirmosios nuotraukos šaltinis: iVillage

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą