2014 m. vasario 5 d., trečiadienis

Fokacia įdaryta džiovintais pomidorais

 Vasario 5 d. nuo seno lietuviai garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdieninį maistą – duoną. Šią dieną buvo kepama duona, atliekamos aukojimo apeigos Žemynai ir Žemėpačiui. Tikėta, kad apeigose pašventinta duona pagelbsti kilus gaisrui, saugo nuo ligų.
  O jūs ar tuo tikite? Ar kepate duona namuose?

Aš šį kart kepiau Fokačiją su džiovintais pomidorais. Labai skani.

 Duonos kepalėliui reikės:
  • 500 g "00" arba 550D tipo kvietinių miltų;
  • 10 g sausų mielių;
  • 250 ml šilto vandens;
  • 2 v.š. aliejaus nuo džiovintų pomidorų;
  • 1 a.š druskos
Įdarui:
  • 125 g džiovintų pomidorų
 Šiltą vandenį sumaišykite su mielėmis ir aliejumi. Miltus persijokite kelis kartus, įberkite druskos. Įmaišykite vandenį su ištirpintomis mielėmis ir užminkykite tešlą. Dėkite į dubenį, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite kilti apie 1 val.
Iš pakilusios tešlos labai lengvai, per daug nespaudžiant, kočėlo pagalba, suformuokite stačiakampį, kurį „subadžiau“ pirštų galiukais, kad liktų skylutės. Kelis kartus perlenkite ir pakartokite „subadymą“. Taip paruoštą tešlą pridenkite ir palikite dar pusvalandžiui šiltai.
  Džiovintus pomidorus susmulkinkite.
  Ant tešlos vienodai paskleiskite džiovintus pomidorus , tešlą sulankstykite į tris dalis ir susukite į kepaliuką.
 Paruoštą duoną  lengvai subadukite  pirštais, o atsiradusias skylutes  apšlakstykite aliejumi nuo pomidorų ir palikite 15 min., kad paliktų.
 Duoną kepkite įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje apie 30 min.,
 Į orkaitės apačią pastatykite metalinį puodą su vandeniu, garuodamas vanduo neleis kepamai duonai perdžiūti.
Skanaus!

Receptas iš čia

1 komentaras:

  1. Aš ne tik, kad nekepu, bet ir išvis retai duoną valgau :/ gal laikas ištaisyt tą :)

    AtsakytiPanaikinti