2012 m. liepos 24 d., antradienis

Trys gimtadieniai ir trys tortai

  Susikaupė nemažai mano gamintų - eksperimentuotų patiekalų, tik va įrašų padaryt nėra kada. Taigi kol mano pupa miega, pabandysiu bent kelis įdėt.
  Birželio pabaiga , kaip ir rugpjūtis turtingi gimtadiniais, vyro giminėj. Šventėm vyro brolio, mano uošvio ir mano brangiausiojo gimtadienius.
  Pasidalinę kas ką gamins ir pirks, aš pirma rėkiau visa gerklę, kad gaminsiu tortus, labai jau man knietėjo išbandyt naujus dar negamintus.

       Tortas "Vasarėlė"
Panašų tortą vaikystėje per vasaros atostogas darydavom kaime labai dažnai. Taigi senas, bet šiek tiek primirštas receptas, tik šį kart dar dėtas ir biskvitas.

Receptas paprastas kaip dvi kapeikos :)

Reikės:
  • 300 g biskvito arba sausainių;
  • 500 g grietinės;
  • 2 v.š. cukraus;
  • 2 v.š. želatinos;
  • 300 g braškių;
  • saujos mėlynių;
  • saujos žemuogių;
 Jei darote su biskvitu tai galite jį išsikept patys arba nusipirkt parduotuvėje.
 Želatiną užpilame dvigubu kiekiu vandens ir paliekame brinkti apie 30min.
 Vaisius nuplauti, braškes pasmulkinti, sumaišyti su likusiomis uogomis.
 Želatiną ištirpinti ant mažos ugnies ir atvėsinti iki kambario temperatūros.
 Susmulkinti biskvitą arba sausainius.
Grietinę išplakti su cukrumi, supilti želatiną, sudėti uogas ir biskvitą viską gerai išmaišyti, sudėti į formą ir į šaldytuvą porai valandų.



P.S. grietinė su želatinu labai greit stingsta. Kitą kart darysiu be biskvito.

            Tortas "Trys šokoladai"
Šis tortas susilaukė begalės pagirų ir visi klausinėjo ar  jau tikrai nebeliko daugiau :)



Reikės (24cm formai):

Biskvitui:
  • 100 g miltų;
  • 100 g sviesto;
  • 30 g cukraus (sviestui);
  • 100 g juodo šokolado;
  • labai labai mažas žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis vanilinio cukraus;
  • 4 kiaušiniai;
  • 11 g kepimo miltelių;
  • 130 g cukraus ( baltymams);
  • 3-4 v.š. kreminio likerio.

 Juodojo šokolado musui:
  • 200 g riebios grietinėlės;
  • 50 g sviesto;
  • 200 g juodojo šokolado;
  • 50 g kreminio likerio (šviesaus);
  • 8 g želatinos;
Pieniško šokolado musui:

  • 200 g riebios grietinėlės;
  • 50 g sviesto;
  • 200 g pieniško šokolado;
  • 50 g kreminio likerio (šviesaus);
  • 8 g želatinos;
Baltojo šokolado musui:
  • 200 g riebios grietinėlės;
  • 50 g sviesto;
  • 200 g baltojo šokolado;
  • 50 g kreminio likerio (šviesaus);
  • 8 g želatinos;
 Biskvitas. Atskirti trynius nuo baltymų. Kambario temperatūros minkštą sviestą išplakti su cukrumi (30 g) ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įberti druską, supilti ant vandens garų vonelės ištirpintą ir atvėsintą šokoladą, gerai išplakti. Sudėti trynius ir vėl viską išplakti. Atskirai išplakti baltymus su cukrumi (130 g) iki standumo (paviršius turi būti blizgantis, lygus, baltymai nekrentantys iš apversto dubens). Miltus persijoti kartu su kepimo milteliais. Sudėti kartu šokoladinę masę, baltymus ir suberti miltus. Viską labai atsargiai išmaišyti iki vientisos masės. Formos dugną iškloti kepimo popieriumi, supilti tešlą ir kepti 160º C orkaitėje apie 30 min. (tikrinti mediniu pagaliuku - jei pagaliukas jau sausas - biskvitas iškepęs).

Apipjauname iškepusio ir atvėsinto biskvito šonus - apie 1 cm. (taip, kad įdėjus jį į formą, tarp biskvito kraštų ir formos būtų 1 cm. tarpas). Biskvitas labai trapus - tad atsargiai ji nuiminėkite nuo kepimo popieriaus! Biskvitą sulaistome likeriu ir dedame į šaldymo kamerą (!) tol, kol ruošime musą.

Musai. Visą želatiną (24 g) užpilame 50 ml. šaltos grietinėlės ir paliekame išbrinkti. Visą grietinėlę (600 ml) gerai atšaldome ir išplakame iki standumo. Pastatome į šaldytuvą.

Darome juodojo šokolado musą. Juodą šokoladą sulaužome mažais gabaliukais, dedame į puodą kartu su sviestu ir ant silpnos ugnies maišydami pakaitiname, kol viskas ištirps. Dedame 1/3 dalį išbrinkusios želatinos, ir dar maišydami pakaitiname, kol želatina ištirpsta (neužviriname!). Nukeliame nuo ugnies. Įmaišome likerį. Masę atvėsiname. Dedame 1/3 grietinėlės, viską atsargiai išmaišome.

Išimame iš šaldymo kameros biskvitą. Dedame jį į formą nuimamais kraštais (jei Jūsų forma nėra labai sandari - išklokite ją maistine plėvele, kad palei dugną neišbėgtų kremas). Į tarpą, esantį tarp biskvito ir formos, pilame musą. Kas lieka - supilame ant biskvito viršaus, išlyginame paviršių ir statome į šaldymo kamerą.

Pieniško ir balto šokolado musai. Analogiškai paruošiame pieniško šokolado musą. Atvėsiname ir supilame ant jau "apstingusio" juodojo muso sluoksnio (palieskite paviršių pirštu - jei pakankamai sutvirtėjęs - galima atsargiai pilti kitą sluoksnį). Vėl statome į kamerą, kad sustingtų. Ant sustingusio užpilame balto šokolado musą. Vėl stingdome.



Recepto šaltinis: AJ receptai

P.S. net mano brangusis nemėgstantis šokolado kepiniuose valgė ir gyrė.
P.S. neperkaitinkit šokolado, nes sukris į gumulėlius ir gerai atvėsinkite prieš dedant grietinėlę, tada musai bus purūs

   Braškinis tiramisu:



 Reikės:
  • 500 g maskamponės sūrio;
  • 4 kiaušiniai;
  • 1 stikl. cukraus;
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto;
  • 1 a.š. nutarkuotos citrinos žievelės;
  • ½ puodelio kreminio likerio;
  • 1 puodelis stiprios kavos;
  • 1 puodelis cukraus;
  • biskvitinių sausainių;
  • 800g braškių.
 Pabarstymui: juodojo šokolado arba kakavos

 Kiaušinių trynius, cukrų, vanilės ekstraktą ir smulkiai tarkuotą citrinos žievelę išplakite iki vientisos purios masės.
  Sudėkite maskarponės sūrį ir išmaišykite, kol gausite vientisą masę.
  Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į kremą.
  Kitame inde sumaišykite stiprią juodą kavą, cukrų ir kreminį likerį. Atvėsinkite.
  Pasiruoškite didelį indą ar mažus indelius, kuriuose norėsite patiekti desertą.
  Po vieną imkite biskvitinius sausainius ir merkite juos į kavos ir likerio mišinį. Porą sekundžių palaikykite, ištraukite ir dėkite į indo ar indelio, kuriame patieksite desertą, dugną. Taip sausainiais išklokite visą dugną.
  Ant sausainių tolygiai paskleiskite dalį kremo.
  Ant kremo tolygiu sluoksniu paskleiskite per pusę perpjautas braškes.
  Taip susluoksniuokite visus turimus biskvitinius sausainius, kremą ir braškes. Viršutinis sluoksnis turėtų būti kremo.
  Palaikykite desertą šaldytuve keletą valandų ar per naktį.
Prieš tiekdami, deserto viršų apibarstykite smulkintu šokoladu ar kakava.

 Recepto šaltinis:Saulėta virtuvė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą