2011 m. birželio 20 d., pirmadienis

     Kas neprisimena iš savo vaikystės raudonais karoliukais nubertų įkaitusių šlaitų, ant smilgos suvertų kvapnių uogų.


Žemuogė - natūralus antibiotikas randamas gamtoje.
Apie gydomąsias žemuogių savybes buvo žinoma jau gilioje senovėje. Žemuogių preparatai vartojami gydant skrandžio ir žarnyno uždegimus, viduriavimus, žarnyno atoniją, kepenų ligas(geltligę), skorbutą, viršutinių kvėpavimo takų katarus, reumatą, podagrą, neurozes, mažakraujystę, inkstų, tulžies ir šlapimo pūslės akmenligę. Jie „valo“ kraują ir stabdo kraujavimus, yra antsvorį mažinančių dietų sudėtyje, skatina šlapimo skyrimąsi, greitina medžiagų apykaitą. Arbatos vartojamos nuo aterosklerozės, bronchų astmos, hemorojaus mazgų ir gimdos kraujavimų, hipertoninės ligos ir sutrikus druskų apykaitai.
Liaudies medicinoje
Žemuogių lapų arbatą vartoja nuo ankščiau minimų ligų. Taip pat gydo podagrą, cukraligę, anginą, dizenteriją, vidurių užkietėjimą, peršalimo ligas, skatina šlapimo išsiskyrimą atsiradus įvairiems pabrinkimams, stiprina nusilpusį organizmą. Seniau žmonės žemuogių uogų ir lapų užpilu gydė geltligę, šaknų nuoviru- hemorojų. Šiltame vandenyje nuplautus lapus dėdavo ant pūliuojančių ir sunkiai gyjančių žaizdų. Uogos malšina skausmus, ypač sergant reumatinėmis sąnarių ligomis. Kramtant žemuoges tirpsta dantų akmenys.
- Išoriškai žemuogėmis gydomos žaizdos, pūliniai, egzemos, spuogai.
- Žemuogės vartojamos homeopatijoje. Kosmetikoje iš žemuogių daromos kaukės riebiai, išsiplėtusiomis poromis odai, gaminamas odą balinantis ir tonizuojamasis kremas. Šviežių uogų sultimis tepama strazdanota ir dėmėta oda.
Organizmui stiprinti
❖ Šaukštą džiovintų, susmulkintų lapų užpilti stikline verdančio vandens. Po 2val nukošti ir vartoti po 1/2 stiklinės 3-4 kartus per dieną prieš valgį.
Gydo bronchų astmą
❖ Šaukštą susmulkintų žemuogės lapų užpilti stikline(200ml) verdančio vandens, palaikyti 15min, nukošti. Gerti po šaukštą 4-5 kartus per dieną.
Nuo mažakraujystės
❖ 2 šaukštus džiovintų vaisių užpilti 1,5 stiklinės karšto vandens, palikti tamsoje 1val, po to pašildyti iki virimo. Po 20min nukošti ir vartoti po 1/2 stiklinės 3 kartus per dieną 0,5val prieš valgį. Jei uogos užplikomos termose, arbatą vartoti po 3val tokiomis pat dozėmis.
Sergant inkstų akmenlige
❖ Imti 2 dalis paprastosios žemuogės lapų, vieną dalį bruknių ir juodųjų serbentų uogų. Šaukštą džiovinto ir susmulkinto mišinio užpilti 300ml verdančio vandens, palaikyti 30min, nukošti ir gerti po 1/2 stiklinės(100ml) 3 kartus per dieną.
Gydo egzemas
❖ Švariai nuplauti paprastosios žemuogės uogas ir lapus. Šaukštą uogų sutrinti į košelę, o lapus užpilti verdančiu vandeniu. Uogų košelę ir suminkštėjusius lapus dėti ant egzemos pažeistos vietos, aprišti. Po 2val pakeisti.
Kaukė riebiai, išsiplėtusiomis poromis odai
❖ Išplakti šaukštą šviežių žemuogių uogų sulčių ir kiaušinio baltymo ir tepti veidą.
Maistui
Iš žemuogių verdami kompotai, uogienės, spaudžiamos sultys, gaminamas sirupas, drebučiai ir taip toliau. Žemuogių lapai vartojami arbatoms, arbatų mišiniams kaip vitaminų papildas, taip pat gaivoms, nealkoholiniams gėrimams gaminti.
- Šviežios žemuogės, stiklainiuose užpiltos medumi ir sandariai uždarytos bei laikomos vėsioje vietoje arba nešildomoje patalpoje, žiemą vartojamos ir kaip vaistas, ir kaip kvapus desertas, kuriuo pagardinama varškė, ledai ir kita.
- Džiovintas galima vartoti vietoj džiovintų vynuogių(razinų).
- Ilgesnį laiką pastovėjusi virtų žemuogių uogienė praranda malonų kvapą, įgauna karstelėjusį skonį. Šito galima išvengti, jeigu į verdamą uogienę įdėsite rabarbarų.

Akimis prisivalgius žemuogių iš Renie nuotraukų, šeštadienį pati bėgau į pamiškę ir pieva rinkt šių bene pirmų uogų. Gaila, kad lietus neleido prisirink ir šios vaistažolės lapų.
Jau pradedu ruošt atsargas žiemai :)

Uogas apibarsčiau cukrumi ir sudėjau į indelius, o šiuos į šaldymo kamerą :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą