2012 m. lapkričio 9 d., penktadienis

Duona

     Seniai magėjo išsikept duoną namuose, tačiau duonkepės aš neturiu. Kažkokia neaiškios kilmės baimė vis lydėjo pagalvojus apie duonos kepimą su raugu. Taip aš ilgai vis pasvajodavau apie naminės duonos kvapą savo virtuvėje. Kol vieną dieną paprašiau vyro sesers raugo. Gavau. Trauktis nebuvo kur, o ir vyras šį kart mano norą eksperimento būdu kept duoną palaikė, kas ne visada pasitaiko gaminant kokį naują patiekalą.
     Dabar jau žinau, kad tikrai nėra nieko skaniau už savo keptos duonos riekę su sviestu.


Reikės:
  • raugo;
  • 1 l vandens;
  • 2 a.š. kupini druskos;
  • 150 g cukraus;
  • 450 g ruginių miltų;
  • 550 g rupių kvietinių miltų;
  • 1 stikl. sėlenų;
  • 1/2 stikl. avižinių dribsnių;
  • 1/2 stikl. sėklų mišinio ( saulėgrąžos, moliūgų sėklos, linų sėmenys)
 Raugą sumaišome su cukrumi ir stikline vandens. Suberiame po truputį ruginius miltus, vandenį, miltus. Vis išmaišydami. Tada suberiame druską, kvietinius miltus, vis įpildami vandens ir išmaišome. Suberiame sėlenas, dribsnius, išmaišome. Jei sunku maišyti, galite minkyti rankomis, tik turėkite dubenėlį su vandeniu, kur galėtumėte pamirkyt rankas, nes labai limpa prie rankų. Į stiklainiuką atidedame 5 v.š. raugui. Į likusią tešlą įmaišome sėklų mišinį. Viską labai gerai išmaišome.
  Į formas tiesiam kepimo popierių, dedame tešlos iki pusės formos. Uždengiame rankšluostėliu ir paliekame 12 val kilti.
  Įkaitiname orkaitę iki 250º C dedame duoną kepame 30 min., tada sumažiname kaitrą iki 170º C ir kepame 45-55 min.
  Ištraukus iš orkaitės, apdengiame drėgnu lininiu rankšluosčiu ir dar kelias rankšluosčiais, kad duona vėstu lėtai ir visą drėgmę pasiliktų sau.

Skanaus!
Ir ačiū Rūtai už raugą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą